miércoles, 9 de febrero de 2011

MAGNITUDS

És una qüestió purament de magnituds. Mai hi havia pensat, i l'altre dia a classe em vaig quedar bocabadat.

El cervell de l'home apareix fa aproximadament entre un milió d'anys (o com ens agrada als científics: 10exp6 - 10exp5). Amb el cervell apareix l'aprenentatge i la cultura, érem caçadors i recol·lectors, era el Paleolític. I a què ens vam dedicar? Doncs a extingir espècies, això si a nivell local i fruit de la sobreexplotació (grans ungulats a Amèrica del Nord, moes a Nova Zelanda, etc.). Tal i com succeïa durant les glaciacions.

Més tard, entre fa 10.000 i 1.000 anys (10exp4 - 10exp3) arriba el Neolític. Ara ja podem cultivar. No depenem de la producció de les plantes silvestres. Això permet un augment notable de la població. Els excedents creen poder. Ens inventem el mercantilisme, la guerra, les colònies... I ara, què vam fer? Doncs desforestar grans àrees per pastures i conreus, afectant a biomes sencers. Erem capaços de transformar ambients que s'havien format durant les eres geològiques (entre 100 i 10 milions d'anys, o 10exp8 - 10exp7).

Però i ara? Entre fa uns segles fins ara (10exp3 - 10 exp1) vàrem crear la indústria. Vàrem assolir la independència energètica. Ens inventem grans monstres (en el sentit que es vulgui): capitalisme, globalització, bioenginyeria, genòmica, ... I què hem aconseguit? Doncs la magnitud extrema. Hem aconseguit alterar els cicles biogeoquímics amb el canvi climàtic. Estem provocant l'extinció més ràpida de totes les conegudes. És un procés molt semblant al que van provocar els primers bacteris que van omplir d'oxigen l'atmosfera fa entre 100 i 1.000 milions d'anys (10exp8 - 10exp9).

Em preocupa pensar en una magnitud superior, un gran canvi de la Terra anterior als bacteris oxigènics. Potser el vulcanisme extrem o potser ja ens hauriem de remuntar a la creació de la Terra.

Però tranquils! Estem fent coses, no? Milions i milions d'euros i dòlars es destinen a paliar tot el nostre afany destructiu. Primer vam acordar en salvar les grans espècies emblemàtiques (óssos, cabres salvatges, llops, ...). Una bona solució, però on els posem, als zoos? Després ens vàrem adonar, i vàrem creure que això s'hauria de compensar creant grans reserves, parcs nacionals i demés, per controlar la destrucció que duiem a terme. Genial, ja tenim un lloc on escapar-nos el cap de setmana. Ara bé, què hem de fer quan alterem la capa d'ozó, omplim l'atmosfera de CO2, desfem glaceres, acidifiquem els mars, etc... Bé, tenim un protocol de Kioto, que molts l'accepten. El compleixen? És suficient? Què passarà? Espero no veure-ho, sincerament, però tampoc vull morir tan jove...

2 comentarios:

Unknown dijo...

curiós... però fa por. espero deixar alguna cosa millor als meus fills.

Manu dijo...

Curiós si. Por més. Pels nostres fills no et preocupis tant... pensa primer en tu mateix, perquè la cosa és massa ràpida. Ja passaré algunes dades més concretes i un dia quedem i ens tallem les venes directament.
Una abraçada!